Waarom sporten jou gelukkig(er) maakt

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 17:25

Wist je dat sporten jou gelukkig(er) kan maken? Je vraagt je af hoe dit komt? Wel, op lange termijn word je door het sporten fitter en gezonder, waardoor je beter in je vel komt te zitten en je zelfvertrouwen een boost krijgt.
Maar ook als je net begint met sporten, merk je al dat je er blij en gelukkig van wordt. Ik neem je graag even verder mee  hoe dit allemaal komt.

 

Lichaamseigen natuurlijke stoffen komen vrij

Tijdens het sporten maakt je lichaam verschillende stoffen aan waar je gelukkig van wordt, een soort van gelukshormonen. Ze geven je een goed gevoel, ze verminderen stress en helpen je langer door te gaan. Je lichaam produceert deze zogenoemde gelukshormonen al na zo’n 20 tot 30 minuten sporten!

De belangrijkste stoffen die vrijkomen tijdens het sporten, zijn serotonine, endorfine en dopamine. Deze stoffen fungeren als een soort van neurotransmitters, dit betekent dat ze je zenuwcellen eigenlijk met elkaar laten communiceren, samen zijn ze oersterk!
Maar elk van deze gelukshormonen heeft een andere uitwerking op je gemoedstoestand. Laten we even kijken hoe ze werken:

Serotonine = boost voor je humeur

Een van de bekendste gelukshormonen die vrijkomen tijdens het sporten, is serotonine. Serotonine zorgt voor een beter humeur, meer zelfvertrouwen en een betere controle van impulsen (zoals het bedwingen van je eetlust). Daarnaast vermindert het gelukshormoon serotonine stress, doordat het effect van het stresshormoon cortisol teniet wordt gedaan.

Endorfine = de natuurlijke pijnstiller

Na enige tijd sporten gaat je lichaam endorfine aanmaken. Deze stof heeft een pijnstillende werking en zorgt voor een gelukzalig of zelfs euforisch gevoel.

Dopamine = gevoel van beloning

Wanneer je lichaam dopamine gaat aanmaken, zorgt dit voor extra motivatie en ervaar je een gevoel van beloning. Het effect van dopamine beperkt zich niet tot je work-out, maar wordt ook opgeslagen in je brein. Hoe meer je beweegt, hoe meer dopamine je opslaat. Dit is goed nieuws, omdat dopamine je humeur verbetert en zorgt voor een betere concentratie!

Sporten helpt tegen stress

Sporten werkt niet alleen tegen stress door de chemische processen die plaatsvinden in je lichaam, het helpt je ook je op andere dingen te focussen. Als je intensief beweegt, richt je je alleen daar op en doorbreek je je denkpatronen en piekergedrag. Men zegt niet voor niets dat je met sporten je hoofd leeg maakt. Dit schept ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit.

 

Sporten helpt je beter te slapen

Van veel sporten ga je beter slapen. Vaak slaap je vaster en langer, waardoor je de volgende dag meer energie en een beter humeur hebt. Een beter slaappatroon heeft niet alleen te maken met vermoeidheid, maar ook met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

 

Sporten voor jouw brein

Het hartvaatstelsel gaat beter functioneren als er meer beweging is. Het hart is de pomp van ons brein.
Beweging heeft dus een positief effect op een aantal belangrijke stoffen die ervoor zorgen dat het brein beter functioneert en dat geldt met name voor een aantal gebieden in het brein die een grote rol spelen bij zaken als initiatief nemen, gemotiveerd zijn, positief zijn, ...

 

Sporten om nieuwe mensen te leren kennen

Sociaal contact maakt gelukkig. Kies een sport die bij je past, schrijf je in bij MOOVERS voor een leuke groepssport en/of trommel vrienden op om samen te sporten. Dit is gezelliger en je motiveert ook meteen elkaar. In een sportschool leer je ook vaak gelijkgestemden/nieuwe vrienden kennen.

Conclusie

Door regelmatig te sporten krijg je meer energie, word je fitter en gaat jouw brein beter functioneren!
Stel het dus niet langer uit en ga voor die gezonde sportmix in 2024!

 

Liefs,
Daisy

 

 

Geef gerust je feedback omtrent mijn blogje met een aantal sterren of laat hieronder een leuke reactie achter😉.

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.