De kracht van groene groenten

Gepubliceerd op 30 oktober 2022 om 10:45
Ontdek de kracht van groene groenten bij jouw gezondheidscoach Daisy De Loof (Moovershealth)

GROEN – TE – KRACHT !

De kracht van groene groenten!


Remember Popeye?

Ferme spieren kreeg hij van een blikje spinazie! Verklaarbaar hoor!
Groene groenten zoals broccoli, spinazie, andijvie, courgettes, asperges, boerenkool of prei zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Daarom zijn ze supergezond voor je en ze dragen ze bij aan de opbouw van jouw spierkracht!

Ik neem je even mee naar de voordelen van groene groenten!

Volg me om me beter te leren kennen!

Wil je na het lezen van mijn blog graag wat gezonde receptjes van mij ontvangen met groene groentjes, stuur me dan een mailtje, ik bezorg ze je graag ðŸ˜‰ !

Groene groenten zijn supergezond!

Ze leveren weinig calorieën en bevatten over het algemeen de meest gezonde voedingsstoffen! Je kan er dus veel van eten zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt, terwijl je wel heel veel vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt.
Ze zitten boordevol nutriënten die essentieel zijn voor goede (sport)prestaties, o.a. ijzer, calcium, magnesium en vitamine C. Door de hoge concentratie van vezels, vitaminen, mineralen en enzymen zijn groene groenten echte superfoods!

Enkele voordelen van het eten van groene groenten:

  • Door de aanwezigheid van oplosbare vezels verlagen ze een hoge bloeddruk en cholesterol.
  • Door de aanwezigheid van niet-oplosbare vezels zorgen ze voor een goede spijsvertering, een echt feestje voor onze darmen ;-).
  • Bepaalde soorten (zoals spinazie, boerenkool, waterkers, romeinse sla) zijn rijk aan essentiële aminozuren zoals bv. lysine. Dit aminozuur maakt ons lichaam niet zelf aan en moeten we dus uit onze voeding halen. Lysine verbetert o.a. het concentratievermogen en bevordert het weefselherstel.
  • Ze zorgen voor een natuurlijke weerstand door de hoge aanwezigheid van vitamines.
  • Er wordt beweerd dat ze osteoporose zouden voorkomen.
  • Ze houden je mentaal vermogen op latere leeftijd scherp. Het zou dus kunnen helpen beschermen tegen dementie door de hoge concentratie vitamine B en K (al is dit nog niet wetenschappelijk bewezen).

Met andere woorden, groene groenten zijn dus supergezond. 

Maar… hoe gezond groene groenten ook zijn, zorg wel steeds voor voldoende afwisseling. Combineer dus steeds alle soorten (groene) groenten met andere groenten en fruit.

Geen excuses meer, het is nooit te laat is om (groene) groenten te beginnen eten!

 

Groene groenten bevatten veel chlorofyl, “chloro-wadde???”

Chlorofyl is de kleurstof die er voor zorgt dat groene groenten een groene kleur krijgen. Hoe donkerder jouw groene groente, hoe meer chlorofyl ze dus bevat (denk maar aan spinazie, boerenkool, andijvie, broccoli, …). 
Wist je ook dat chlorofyl één van de beste natuurlijke geneesmiddelen is en waarom het zo goed is voor jouw lichaam? Er wordt trouwens nog volop onderzoek gedaan naar de voordelen van chlorofyl, ze zijn nog niet allen gekend, maar ik som er al even een paar voor je op:

  • Chlorofyl bevat ontgiftende eigenschappen.
  • Het helpt je immuunsysteem te verbeteren.
  • Het reinigt het je huid en je nieren.
  • Het stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.
  • Er wordt beweerd dat het gewichtsverlies bevordert.

Een serieus bommetje vol goeie eigenschappen dus!

 

Vitaminen en mineralen in groene groenten

Vitamines en mineralen zijn micronutriënten en zijn onmisbaar voor ons lichaam. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomen. Om ons lichaam goed en normaal te laten functioneren heeft ons lichaam allerlei verschillende soorten voedingsstoffen nodig.

Het voordeel van groene groenten is dat ze over heel veel van die verschillende soorten micronutriënten beschikken. Denk maar aan ijzer, calcium, foliumzuur, kalium en magnesium en vitaminen zoals vitamine A, B, C, E en K en een aantal essentiële aminozuren.

Vitamines in groene groenten:

  • Vitamine A is goed voor je ogen en normale groei. Eveneens belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Het zorgt ook voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem.
  • Vitamine B spelen een heel belangrijke rol in de energieproductie en het zenuwstelsel. Ze helpen de mentale en fysieke prestaties. Bovendien zijn sommige vitamine B zoals B9 en B12 essentieel voor de productie van rode bloedcellen, eiwitsynthese en celregeneratie. 
  • Vitamine C en E zijn goed voor het immuunsysteem en de weerstand, vitamine E zorgt ook voor bescherming van cellen, celwanden, bloedbaan en weefsel, vitamine C is een krachtige antioxidant.
  • Vitamine K zorgt voor een goede stolling van het bloed.

Mineralen in groene groenten:

  • IJzer zorgt voor de aanmaak van bloed en is belangrijk voor de vorming van hemoglobine (een onderdeel van rode bloedcellen), dat nodig is voor de stofwisseling en het transport van zuurstof in het bloed. Een goede zuurstofvoorziening is erg belangrijk bij het sporten, omdat het zorgt voor een goede werking van je spieren. Ijzer draagt ook bij aan een normale werking van het afweersysteem.
  • Calcium draagt bij aan de opbouw en herstel van de botten. Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is het nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.
  • Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen, de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind en sommige aangeboren afwijkingen (daarom krijgen zwangere vrouwen vaak extra foliumzuur toegediend).
  • Kalium regelt de vochtbalans en zorgt ervoor dat de bloeddruk niet te hoog wordt.
  • Magnesium ondersteunt het energiemetabolisme, zorgt voor een gezond hart en vermindert vermoeidheid.

Er zijn natuurlijk nog veel meer vitamines en mineralen aanwezig in groene groenten, vaak helpen ze elkaar ook en versterken ze elkaar door gezamenlijke inname. Daarom is het ook van belang dat je zo veel mogelijk verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt, dit bekom je door verschillende soorten groenten bij elkaar te eten. Op die manier krijg je een gezond en sterk lichaam.

Bereiding en bewaren van groenten - alle tips krijg je bij jouw gezondheidscoach Daisy De Loof - Moovershealth

Bereiding en bewaren van groenten

Om de vitamines en mineralen in groenten zo geheel mogelijk te laten, mag je de groenten eigenlijk niet langer dan 5 minuten koken. Wanneer je dit namelijk wel doet, dan verandert de structuur en gaat er een heel groot deel van de voedingswaarde verloren. 
Een gezondere manier om groenten klaar te maken is stomen. Het voordeel van stomen is dat er veel minder voedingsstoffen verloren gaan en de groenten behouden hun kleur en smaak.
Probeer zeker ook eens groenten rauw te eten (zoals bv. ook paprika’s), wanneer je rauwe groenten eet dan heb je ook de meeste vitamines en mineralen binnen.

Hoe verser, hoe beter

Kies steeds voor groenten met een heldere kleur, zonder bruine randen of beschadigingen. De bladeren moeten er stevig en knapperig uitzien. Groenten met slappe bladeren zijn niet vers. Koop altijd verse groenten en probeer voorgesneden groenten te vermijden, vaak zijn er hier dan al veel vitamines verloren gegaan bij het snijden en vervoeren.

 

Opletten!

Het is steeds belangrijk om groene groenten te eten in een evenwichtige combinatie met andere groenten en fruit. Elke dag een bord spinazie of boerenkool is geen goed idee. Door hun hoge gehalte vitamine K kunnen ze de werking van bloedverdunners tegengaan.

Probeer dus steeds te variëren en zorg voor kleur op je bord ;-)!

groene groenten, bron van vitamines en mineralen - Daisy De Loof, gezondheidscoach, geeft je graag meer uitleg!

Soorten groenten 

Ik geef je hierbij een kleine opsomming van lekkere groene groenten. 

broccoli is echt superfood!

Broccoli – met stip op nummer 1 bij mij!

Broccoli is mijn eigen groene superfood! Hier word ik blij en happy van. Eén van de meest vitaminerijke groenten, boordevol mineralen en antioxidanten. Bron van magnesium! Een goede groente om je weerstand op peil te houden!

De steel gooi je vanaf nu nooit meer weg!!
Zo zonde dat bijna iedereen de steel van de broccoli weggooit! Ik gebruik deze altijd in mijn soep of in mijn zuivere broccolipuree (de puree wordt hier iets dikker van)! Ook bij het stoven van broccoli rasp ik de steel mee en ik stoof deze mee aan. Extra veel meer smaak en boordevol vezels! Een reden te meer om deze ook te gaan gebruiken.

Boontjes

Heerlijk toch, wanneer je verse boontjes kan plukken en rechtstreeks kan gaan gebruiken! 
Toch even over nadenken om er volgend voorjaar zelf terug te zaaien in mijn tuintje!
Om ze te bereiden stoom ik eerst mijn boontjes, dan duurt het minder lang om ze te gaan aanstoven en blijven ze hun vitamines meer behouden. Daarna aanstoven met een ajuintje en/of wat look en peterselie!

Let op, sperziebonen kun je niet rauw eten. Ze bevatten de natuurlijke gifstof lectine, die door goed verhitten onschadelijk gemaakt wordt.

Spruitjes

Njammie!! Spruitjes zijn echter niet iedereens favoriet. Toch zijn er veel voordelen om deze groenten regelmatig op je menu te zetten. Ze zitten net als broccoli vol met vitamine C, foliumzuur, ijzer en calcium en bevatten daarnaast ook veel vitamine K. Spruitjes is een echte wintergroente én voor mij absoluut comfortfood! 
Ik kook ze beetgaar in een heel klein beetje water (om zoveel mogelijk voedingsstoffen te bewaren) en maak ze daarna klaar in de oven, heerlijk met wat spekjes erbij – smullen maar!

Spruitjes - boordevol vitamine C! bij Moovershealth

Spinazie

Owkay… eerlijk… deze maak ik nooit klaar! Van kleinsaf heb ik dit ook nooit meegekregen om deze te eten (mijn ma en pa waren stiekem ook geen fan denk ik) maar niettemin is het wel zo dat spinazie één van de groenten is waar het meeste ijzer in zit. Spinazie staat ook gekend als krachtvoer voor iedereen die met gewichten traint.
Spinazie bevat heel veel vitamines (A, B2, B6, C en K) én veel mineralen bevat (calcium, magnesium, mangaan, selenium, …). Dit alles in combinatie zorgt ervoor dat jouw darmen goed kunnen blijven werken en dat jouw botten in optimale gezondheid zijn.

Komaan Daisy… toch eens over nadenken om het op het menu te zetten??

 

Peterselie

Staat altijd in mijn kruidentuintje! Peterselie kan je op allerlei manieren gebruiken, bij het serveren van sauzen, in de soep, bij het maken van kruidenboter, …
Peterselie zit boordevol ijzer en voorkomt bloedarmoede. In peterselie zijn tal van antioxidanten aanwezig, deze houden je lichaam gezond.

groene paprika - heel lekker koud! Daisy De Loof, gezondheidscoach, geeft je graag tips bij Moovershealth

Groene paprika

Een groene paprika is, wat veel mensen nog niet weten, een onrijpe paprika: ze zijn eerder ‘rijp’ dan andere paprika’s (rood, geel of oranje). Alle paprika’s beginnen altijd met de groene kleur aan de plant en krijgen pas een andere kleur op het moment dat ze doorrijpen.
Tijdens het doorrijpen maken de paprika’s net wat meer voedingsstoffen en vitamine aan. De groene paprika bevat dus ietsje minder voedingsstoffen dan zijn gele, rode of oranje variant. Ze is vaak ook wat frisser en scherper van smaak dan andere paprika’s. Wel bevatten ze meer vezels dan de andere kleurvariëteiten.

Ik eet ze heel graag rauw, in reepjes gesneden (ook lekker bij het aperitief)!

Erwtjes

Doperwten zijn eigenlijk geen groenten, maar behoren tot de peulvruchten. Toch geef ik graag wat voordelen mee omdat ze gegeten worden als groenten.

Groene erwten bevatten veel vitamines en mineralen. Door de grote hoeveelheid verschillende voedingsstoffen is het wel een interessant voedingsmiddel. 

Enkele wist-je-datjes van erwten:

  • Van doperwten wordt gezegd dat ze kunnen helpen tegen bepaalde overgangsklachten, speciale fytronutriënten in erwten imiteren immers oestrogeen en kunnen helpen tegen klachten zoals bijvoorbeeld opvliegers en hartkloppingen.
  • Laaggradige ontstekingen die je nauwelijks opmerkt, kunnen toch voor veel onbegrepen lichamelijke klachten zorgen, van doperwten is geweten dat ze helpen aan het herstel van ontstekingen.
  • Erwten bevorderen de spijsvertering. Door de goede samenstelling tussen oplosbare en onoplosbare vezels werken doperwten heel goed voor de spijsvertering. Hierdoor verklein je de kans op verstoppingen (obstipatie).
  • Doperwten zouden goed zijn voor je ogen. Ze bevatten carotenoïde en hierdoor kan de oxidatieve schade aan de ogen worden aangepakt worden. Dit kan het risico verminderen op oogziektes.
  • Ze zouden ook helpen tegen osteoporose, zijn goed voor je botten. Dit komt hoofdzakelijk doordat ze een hoge hoeveelheid vitamine K bevatten.

 

Prei

Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. 

Selderij

Ooit al eens een sapje geprobeerd met bleekselderij? Moet je zeker eens doen!
Dit is waarom selderij zo gezond is en waarom je het sap zeker eens moet proberen:

  • Het sap van selder is hydraterend, het bevat heel veel water waardoor je jouw vochtbalans perfect op peil kan houden (neem het eens als alternatief voor een glas water).
  • Het sap van selder zou helpen tegen een opgeblazen buik. Als je hiervan vaak last hebt, dan kan het groene goedje je hier helpen. De stengels helpen de nieren om voldoende vocht afgeven. Doordat het de nierfunctie verbetert, zal je minder vaak last hebben van een opgeblazen buik.
een groen seldersapje, heel hydraterend! Daisy De Loof, gezondheidscoach geeft je graag meer uitleg bij Moovershealth
  • Selder bevat een hoge concentratie van vitamines en mineralen en hierdoor dus een ideale groente om je immuunsysteem te verbeteren.
  • Selder geeft je een zuivere huid. Doordat selderij een hydraterende groente is, is het normaal dat het ook superveel voordelen heeft voor je huid. Door selder te eten of te drinken zal je een positief effect zien op de zuiverheid van je huid.

 

Courgettes

Ik gebruik echt alles van de courgette! Enkel het topje waar de courgette mee vasthangt aan de plant snij ik af en gebruik ik niet. Al de rest vliegt bij mij in de pan, oven of soepmaker.
Een heerlijke groente om mee te werken, veelzijdig, koolhydraatarm (zo gebruik ik courgetteplakken i.p.v. lasagnebladen om mijn lasagne op te bouwen).

Courgettes zijn heel rijk aan mineralen, vezels en vitamines.

 

Boerenkool

De ouderwetse stamppot (hutsepot) – favoriet! Boerenkool is met ruime voorsprong de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium. Daarmee helpt het eten van boerenkool je om sportieve inspanningen langer vol te houden. Boerenkool is niet alleen lekker in een stamppot, maar je kan het ook gebruiken in je soep of rauw in salades.

Boerenkool is rijk aan bijzondere hoge vitaminewaarden, wist je dat het meer vitamine C bevat dan een sinaasappel!

 

Rucola

Rucola is een licht scherp slablad met een walnootachtige smaak en overal te krijgen. Om de heerlijkste salades mee te maken! Ik combineer rucola steeds met kerstomaatjes en wat noten, peper zout en olijfolie, dit geeft een heerlijke smaak!
Rucola is een rijke bron van vitaminen, vooral vitamine K. Deze vitamine speelt vooral een belangrijke rol bij de botvorming en bij de preventie van ziekten zoals Alzheimer. Naast vitamine K zit er ook vitamine A, C, B1, B2, B5, B11 en diverse mineralen in zoals ijzer, calcium, mangaan en magnesium. Bovendien zitten er in rucola zeer weinig calorieën maar wel veel voedingsstoffen waardoor rucola dus opnieuw een perfecte keuze is voor je dagelijkse voeding.

 

Denk er zeker aan om mij een mailtje te sturen met aanvraag voor enkele receptjes met groene groenten en ondertussen wens ik je veel kook- en experimenteer plezier!

Daisy


Leuke reacties zijn steeds welkom, delen is altijd lief!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.