Wereld diabetes dag

Gepubliceerd op 14 november 2022 om 11:13
werelddiabetesdag bij Moovershealth

14 NOVEMBER - WERELD DIABETES DAG

Waarom 14 november? Wel dit is de geboortedag van Frederick Grant Banting.
Mijn "levensredder" én ook die van vele anderen!
Frederick Banting is de uitvinder van insuline, exact 100 jaar geleden!
Zonder insuline kan een diabetes type 1 patiënt niet overleven.

Dus ik ben héél dankbaar dat hij toen geboren werd en zoveel goed werk heeft verricht, op zijn werk bouwen de dag van vandaag héél veel wetenschappers verder! 

Een dikke dankjewel dus aan deze mens!

Frederick Grant Banting - uitvinder van insuline en mijn (Daisy De Loof - gezondheidscoach) persoonlijke redder

Maar goed, diabetes dus… ondertussen ben je reeds 33 jaar in mijn leven…

33 jaar bij mijn broer, 29 jaar bij mezelf, 2 jaar bij mijn dochter… een familie-dingetje dus.
Ik ben by the way best wel trots op deze kanjers hoe ze er ook mee omgaan 😉.

Wist je dat er 2 vormen van diabetes zijn, ons “trio” heeft diabetes type 1, dit is een immuniteitsziekte en heeft niets te maken met het teveel eten van suikers, koekjes of zoetigheden of een verkeerde levensstijl. Dit is vaak een verkeerde inschatting die gemaakt wordt door mensen!
Bij ons is het een systeempje (beta-cellen genaamd) in ons lichaam die niet meer werkt zoals ons lichaam verwacht (of eigenlijk te goed werkt als je het allemaal in detail gaat uitzoeken 😉). Het komt plots en gaat nooit meer weg, het kan ook niet voorkomen worden.

Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf geen insuline meer waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt.


Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en heel wat mensen lopen ermee rond zonder het zelf te beseffen. Bij deze vorm van diabetes reageert het lichaam onvoldoende op de geproduceerde insuline waardoor het suikergehalte in het bloed ook verhoogt. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam zelf wel nog insuline aan.

In tegenstelling tot diabetes type 1 geeft diabetes type 2 weinig tot geen klachten. Men kan er jaren mee leven zonder het te weten. Vaak wordt de diagnose eerder toevallig gesteld, bijvoorbeeld naar aanleiding van een arbeidsgeneeskundig onderzoek of een complicatie zoals een slecht genezende voetwonde of kramp in voeten of tenen.

 

Wat wel gelijk loopt bij beide types dat is dat het héél belangrijk is om er een goede levensstijl op na te houden!
Dit houdt in dat voeding én beweging cruciaal staan om het goed onder controle te houden! 

Gezonder gaan eten is de eerste stap
Eet voldoende groente en fruit en ongezoete zuivel. Kies de volkoren variant van brood, rijst en pasta, eet dit in bescheiden porties. Eet één keer per week vis.

Kies voor mager vlees en onverzadigde vetten in olijfolie, vloeibare margarine, ongezouten noten en zaden. Wees matig met of vermijd koek, snoep en snacks en vermijd suikerrijke dranken als frisdrank en vruchtensap.

Ik help je graag verder met persoonlijk voedingsadvies! Contacteer me gerust vrijblijvend!

gezonde voeding - leer er alles over bij Moovershealth, gezondheidscoach

Ga meer bewegen
Bewegen zorgt er ook voor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Je hoeft niet fanatiek te gaan sporten: wandelen, fietsen of in de tuin werken is ook goed. Beweeg minimaal 2,5 uur per week matig intensief en doe minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen.


Ben jij diabetespatiënt (type 1 of type 2) of ken je iemand die wel wat ervarings-advies kan gebruiken, dan ben je steeds welkom bij mij!
Ik help je graag op weg naar een gezond leven waarbij ook jij jouw diabetes zal kunnen omarmen.


En om af te sluiten richt ik graag een woordje tot jou "mijn diabetes":
Diabetes… mijn dagelijkse “vriend”! Ik heb je omarmd, ik heb je aanvaard (hoe moeilijk het de afgelopen jaren ook geweest is), maar je bent er!
Het is niet slecht, ik probeer je steeds als positief te aanvaarden, tenslotte, was jij er niet, dan sportte ik zoveel niet en had ik zeer zeker een minder gezonde instelling en mindset. Dus ergens ben ik je misschien wel dankbaar.
En laat ons afsluiten met: Ik ben (nog) niet van je af, maar jij ook niet van mij 😉. Ik blijf je verder uitdagen, verder opzoeken waar ik je nog kan triggeren, verder kijken hoe ver jij me laat gaan.

Dus we gaan samen verder, "jij en ik" - "jij en wij"!


Have a happy diabetes-day!
Daisy
xx

 

Reactie plaatsen

Reacties

Veerle
2 jaar geleden

Super veel respect voor hoe jij met je 'dagelijkse vriend' omgaat! You rock Daisy!!