Voorkom die winterdip!

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 16:40

De winterdip!

Het kan... het kan zeker dat jij momenteel in een winterdipje zit! Donkere dagen, verschuiving van daglicht naar het vroege donker.
Ons brein heeft er soms wel wat last van. De ene persoon al wat meer dan de andere, maar iedereen krijgt er wel eens mee te maken.

De meest voorkomende symptomen van een winterdip zijn een verstoorde nachtrust, je raakt sneller geïrriteerd, je bent sneller moe, hebt minder energie, bent vergeetachtig en je concentratievermogen is minder.
Ook ben je sneller vatbaar voor verkoudheden en griep. Deze symptomen kunnen echter bij iedereen anders zijn!

 

De reden van deze winterdip is dat onze biologische klok in de war geraakt vanwege de melatonine-afgifte in ons lichaam.
Melatonine zorgt ervoor dat je 's nachts in slaap valt. Bij donkere dagen is het echter zo dat jouw lichaam meer melatonine zal aanmaken, waardoor je meer en langer moe bent.
Gevolg: je wordt pas laat op de dag écht een beetje wakker. 

voorkom die winterdip - moovershealth

Het goede nieuws is: je kan er iets aan doen!

Ik geef je graag enkele tips zodat je meer energie krijgt, je jou beter in je vel zal voelen en je minder moe zal zijn!
Heb je er echt teveel last van en wil je graag wat hulp bij aanpak en regelmaat, dan contacteer je mij!
Ik help je op graag weg om deze winter gezond, fris en 'fruitig' door te komen 😉.

 

  1. Zorg voor voldoende (koude) buitenlucht en daglicht!

    In de winter schijnt de zon minder fel, maar er is wel nog steeds daglicht! Daglicht is nog steeds sterker dan binnenverlichting en bovendien doet het superveel goed voor je lichaam. Wanneer je overdag meer daglicht opneemt, dan slaap je 's nachts dieper en beter. Hierdoor zal je je in de ochtend frisser voelen. Ga dus elke dag naar buiten, al is het maar een halfuurtje ('s morgens voor je werk - als het al licht is natuurlijk, tijdens je pauze, na je werk, ...). Maar zorg ervoor dat daglicht opgenomen wordt door jouw lichaam!

    Te koud om naar buiten te gaan denk je?
    Neen hoor... koude is net goed voor ons lichaam! Koude heeft eigenlijk een heel positief effect op ons regeneratief vermogen (dit is een zelfherstellend natuurlijk proces van het lichaam. Het is het weer aangroeien, hernieuwen, en ontstaan van verloren gegane cellen, weefsels en lichaamsdelen).
    Koude geeft een signaal naar het lichaam dat er zogezegd 'moeilijke tijden' aanbreken. Wat hierbij gebeurt is dat het lichaam het signaal van reparatie doorgeeft en de cellen minder snel reproduceren maar er eerder voor kiezen om mankementen aan ons lichaam te repareren en stabiliteit van de cellen te gaan herstellen. Een frisse winterwandeling heeft hier een goed effect op.
    Allen naar buiten dus voor het herstel van onze cellen!



  2. Ga sporten!

    Een belangrijk onderdeel om te gaan sporten is de aanmaak van endorfine, ons enige echte gelukshormoon! Dit hormoon wordt aangemaakt door je lichaam naar aanleiding van inspanning. Endorfine zorgt ervoor dat je jou goed en prettig voelt als het lichaam dit stofje produceert. Daarbij zorgt endorfine er ook voor dat je minder pijn zal ervaren wanneer je aan het sporten bent.
    Maar sporten is niet alleen lekker, het is ook gezond. Als je fitter bent, voel je je beter over jezelf, waardoor je humeur ook verbetert.
    Sporten lijkt dus hét medicijn tegen een winterdepressie, hup allen naar de sportschool!



  3. Eet gezond!

    Ook in de winter luidt het advies om gezond en gevarieerd te blijven eten, met voorkeur aan seizoensgroenten en fruit! Dit levert een enorme gezondheidswinst op en je krijgt zo voldoende vitamines en mineralen binnen. 
    Wees creatief! Wissel vlees af met (vette) vissoorten, maak zelf gezonde winterdipsausjes. Ook in de winter kan je een frisse salade serveren! Zorg steeds dat je voldoende groenten binnen krijgt en zorg voor kleur op je bord!

    Word je nu echt gelukkig van dat stukje chocolade :-) ?
    Fabrikanten durven wel eens beweren dat je humeur beter wordt van een voedingsmiddel die je echt graag eet, of dat je je hierdoor gelukkiger gaat voelen. Stofjes die je humeur kunnen verbeteren zitten hooguit in heel kleine hoeveelheden in bepaalde producten. Een meetbaar effect op je stemming hebben ze dan ook niet. Het is dus eigenlijk niet bewezen dat je humeur verbetert als je chocolade eet. Maar als jij héél blij wordt van een blokje chocolade bij de thee of koffie, dan kan het voor jou wel zo voelen en dan zou ik dit ook doen (met mate😉!).

    Wat met multivitamines?
    Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende vitamines binnen. Sommige mensen hebben wel extra vitamines nodig. Bijvoorbeeld omdat de huisarts een tekort heeft vastgesteld door ziekte. 

    In de winter kan het geen echter geen kwaad om extra vitamine D in te nemen. In dit seizoen staat de zon te laag om zelf voldoende vitamine D aan te maken in de huid. De meeste mensen hebben in de zomer een voorraadje aangelegd waar ze in de winter op teren. Maar dit geldt niet voor iedereen.
    Een vitamine D supplement kan hier dus zorgen voor de nodige aanvoer.



  4. Zorg voor voldoende rust en voorkom stress!

    Slaap voldoende! Luister naar jouw lichaam en zorg voor een goede structuur in jouw dag- en nachtritme: ga niet te laat naar bed en sta op tijd op.
    Ook is het zo dat langdurige periodes van stress een nadelig effect hebben op je lichaam en geest. Dit kan zorgen voor slaapproblemen, een opgejaagd gevoel, angst, nervositeit en depressieve gevoelens.
    Belangrijk dus om te zorgen voor voldoende slaap zodat je uitgerust wakker wordt.
    Tip: Maak je agenda wat lichter als je merkt dat je te veel hooi op je vork neemt.



  5. Onderhoud je sociale contacten!

    Niet onbelangrijk hé... blijf contact houden met vrienden en familie!
    Door je winterdip heb je waarschijnlijk minder zin in sociale contacten. Je voelt je somber en bent liever alleen. Negeer dit gevoel en begeef je onder de mensen. Ga leuke dingen doen met vrienden, maak een praatje met (onbekende) mensen en vermijd sociale gelegenheden niét.
    Na een gezellig, leuk en vrolijk gesprek ben je vaak een stuk welgezinder!

    Probeer ook je gedachten om te leiden. Denk niet: “ik haat deze kou”, maar verander het in iets positiefs, zoals: “De kou is niet fijn, maar het is beter dan regen”. Jijzelf hebt zoveel meer invloed op je mentale gesteldheid door positief te denken dan je weet!

Ga aan de slag met deze tips en voorkom of herstel jouw winterdipje!
Geraak je er echt niet uit, dan help ik je graag op de goede weg!

Be smart, live fit!
Daisy
xx

 

Geef gerust je feedback omtrent mijn blogje met een aantal sterren  of laat een leuke reactie achter😉.

Rating: 5 sterren
7 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ann
een jaar geleden

Mooi verwoord! Ik neem dit zeker mee.

Ann Reynaert
een jaar geleden

Super

vero
een jaar geleden

Merci Daisy, mijn vermoeidheid kan ik nu volledig plaatsen!! Komt goed!

Béatrice Martens
5 maanden geleden

Dankjewel 😊 voor de tips!!!