Een fijn eindejaar!

Gepubliceerd op 19 december 2022 om 09:00

Dé Feestdagen!

 

HO-HO-HO... daar komt die fijne Kerst- en Nieuwjaarsperiode terug aan!

Koude winterdagen, warme glühwein, kaarsen, vuurkorven, etentjes, feesten, ...

Maar eerlijk... eigenlijk ben ik niet zo'n grote fan van deze periode (mijn persoonlijke mening hé!).

Ikzelf vind Kerst en Nieuwjaar een wat opgefokt gedoe... alles 'moet' en heel weinig gebeurt spontaan op het moment dat ik het effectief wil.

Gelukkig zijn de mensen rondom mij van hetzelfde principe en daardoor is Kerst en Nieuwjaar voor mij/ons toch een héél leuke periode!

Even tijd ook om in het drukste seizoen van het jaar wat 'pauze' te nemen!

Maak er een gezond en leuk eindejaar van!

Eindejaarsgezelligheid, genieten van het gezelschap van vrienden en familie met een heerlijke feestmaaltijd... en voor je het weet bevind je je na het eten in een foodcoma.
Om het wat gezond en toch feestelijk te houden, geef ik je graag wat tips mee om de feestdagen door te komen:

Banaanpannenkoekjes Moovershealth gezondheidscoach

Goed begonnen...

 

Een uitgebreid feestmaal vanavond? Start de dag dan met een uitgebreid, gezond en verzadigend ontbijt. Hierdoor zal je gedurende de dag minder eten en zal het hongergevoel minder optreden.

Kies bij jouw ontbijt hier voor volkoren granen, roggebrood, fruit en/of groenten. Pudding, gezonde pannenkoekjes, er is heus een héél groot aanbod!

Wat dacht je van deze lekkere, gezonde pannenkoekjes van banaan? 
Lees hier het recept!

Vertrek niet met een lege maag

Is de tijd tussen de laatste maaltijd en het diner/receptie te lang, krijg je reeds een hongergevoel? Eet dan gerust iets kleins dat je maag vult, denk aan een banaan, een handjevol noten of gezonde, volkoren crackers met een gezond eigengemaakt beleg.
Eet jouw maag natuurlijk niet vol, hou plaats voor het lekkers die eraan komt. Maar op deze manier voorkom je dat je, éénmaal ter plaatse, jou niet uitgehongerd op de hapjes stort!

 

Ga verstandig om met alcohol en andere drankjes

Alcohol is voor velen een vast onderdeel van de feestperiode en hoort er voor héél veel mensen bij. En hoewel één (of twee πŸ˜‰) glaasje(s) Champagne eigenlijk geen aanslag is op je lichaam, voelt de combinatie met vet en suikerrijk voedsel soms wat te veel. Het kan zijn wanneer je 's avonds alcohol drinkt, je aanvankelijk wel sneller in slaap valt, maar dat jouw nachtrust onrustiger verloopt. Je kan vaker wakker worden, je moet vaker plassen, je mond voelt droger aan, ...

Wil je toch nog steeds verantwoord (met of zonder met alcohol) kunnen klinken op elk kerst- en nieuwjaarsfeestje? Dan zijn er de dag van vandaag al héél wat gezondere alternatieven van suikervrije, koolhydraatvrije wijnen, die minstens 30% minder calorieën bevatten dan andere wijnen.

Cheers tot that!!

Focus jezelf op één gezonde gewoonte

Teveel focussen op gezonde voeding tijdens de feestperiode maakt je soms wat miserabel en soms mis je gewoon ook wat comfortfood! Het heeft weinig zin om te tobben hierover, het is immers maar één keer Kerst en Nieuwjaar in 365 dagen ;-). Een goeie tip die je wel kan gebruiken om toch dat 'gezonde gevoel' te behouden is om je te focussen op één gezonde gewoonte: minder tafelbroodjes knabbelen, extra groentjes nemen i.p.v. extra kroketjes of 1 sneetje (och ja een dik sneetje dan) ijstaart i.p.v. een sneetje bij te vragen. Dit kan al veel helpen!

Hou die portie onder controle

Genieten mag, meer zelfs, het moet! Een slimme truc om niet met een indigestie te belanden is 'portie controle'. Een bord met véél groenten aangevuld met een lekker stukje vlees of vis zorgt voor balans. Frietjes en kroketjes kunnen ook maar ga voor een grotere groenteaanvulling dan van koolhydraataanvulling.

Water, de rest is voor later - zonder kater

Voilà... het rijmen lukt ook nog steeds πŸ˜‰...
Maar wat ik bedoel is dat het tijdens een drukke periode makkelijk is om volledig uit het oog te verliezen dat je lichaam water nodig heeft. Jouw lichaam heeft per dag 1,5 à 2 liter water per dag nodig om gehydrateerd te zijn. Voelt dit als een onmogelijke taak? Plaats jouw drinkfles dan op een zichtbare plaats, leg jezelf op dat je die zal leegdrinken tegen het einde van de avond.


Pimp eventueel jouw water met citrusvruchten (citroen, pompelmoes, sinaasappel, ...), dit maakt het dan nog iets gezonder met extra vitamines. Door extra water te drinken tussen wat alcohol door, voorkom je meteen ook een kater.

Eet Groenten en snack gezond

Met Kerst worden er altijd brood, vlees, snoep, koek, kaas, worst, chocolade enz. geserveerd en gretig gegeten. Probeer eens wat meer groente en salades te eten. Hier kan je ook eindeloos mee variëren en is ook erg lekker. Denk aan toastjes van schijfjes komkommer met een lekker knoflook dipsausje, zelfgemaakte tonijnsalade of worteltjes met wat zelfgemaakte humus.

Wat je ook kan doen is om tijdens de borrel te gaan voor zelfgemaakte gezonde hapjes zoals bv. gegrilde champignons met garnalen en knoflook boter, of Haricots verts met een stukje spek erom heen. Het hoeft echt niet ingewikkeld of moeilijk te zijn.

 

Relax - take it easy

Doe rustig aan, het is immers feest - remember, veel mensen hebben vrij of werken korter rond deze dagen, iedereen is in een goeie, feestelijke stemming dus doe het lekker rustig aan, neem je tijd voor dingen die je graag wil doen en geef vooral jouw lichaam de nodige rust. Dit is niet alleen goed voor je lichaam en voor jezelf maar je zult er ook relaxter van worden en dat zullen de mensen op jouw feestjes merken. Hierdoor wordt het alleen maar leuker en gezelliger.

Vergeet zeker niet te sporten

Dé perfecte oplossing voor wie het snoepen niet kan laten.
Niet alleen sport je al dat lekkers eraf, maar hoe meer je beweegt, hoe sneller je metabolisme werkt. Bovendien kan je je hoofd helemaal leegmaken en
bekomen van de drukte. 
Ga voor dat sportief eindejaar!

Ga aan de slag met deze tips en geniet van het eindejaar!
Geraak je er echt niet uit, wil je graag nog wat meer tips of heb je meer begeleiding nodig, dan help ik je graag op de goede weg!

Have a 'Happy Fitmas' and a 'Healthy Moovers Year '!
Daisy
xx

 

Geef gerust je feedback omtrent mijn blogje met een aantal sterren of laat een leuke reactie achterπŸ˜‰.

Rating: 4.1666666666667 sterren
6 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ann
2 jaar geleden

Altijd leuk je interessante tips te lezen!
Geniet eveneens vd komende feestdagen!
Dikke kerstknuffel vr jullie 3-tjes en de doggies!
πŸŽ… πŸŽ„ 🀢 πŸ’‹

Ronny Viaene
2 jaar geleden

Leuke blog met bruikbare tips πŸŽ…πŸ‘Œ

Rik Vanhee
2 jaar geleden

Tips die we goed kunnen gebruiken, vooral in deze winterperiode πŸ˜‰πŸ˜‰top !

Carl Dousy
7 maanden geleden

Leuke vlotte tekst met bruikbare tips!