Vitamine D en K in de winter!

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 09:54

Vitamine D en K in de winter!

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Onder invloed van zonlicht (UV straling) wordt in de huid vitamine D gevormd. Deze hoeveelheid is echter niet genoeg. Daarom is het noodzakelijk om vitamine D uit onze voeding te halen of als extra supplement te gaan innemen.

Wist je dat vitamine D onlosmakelijk verbonden is met onze botstofwisseling. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding in de darmen worden opgenomen en dat beide mineralen in de botten en de tanden worden vastgelegd. Dit is de reden waarom vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden tijdens de groei (tot 30-35 jaar), maar ook daarna!

Vitamine D is eveneens noodzakelijk om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken!

 

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dus het kan alleen voorkomen in producten die rijk zijn aan vetten.
Vooral dan in dierlijke producten, zoals vette vis (paling, haring, zalm, makreel, bokking), maar ook in vlees, volle melkproducten en eieren.

In bepaalde margarines en bak- en braadproducten wordt soms ook vitamine D supplementair toegevoegd (bekijk zeker eens de verpakking als je een pakje of vlootje boter koopt).

Vitamine D neem je best in de winter bij als supplement.
Ons aanbod vind je alvast hier!
Lees even verder mee waarom je dit zeker en vast zou moeten doen!

 

Vitamine D - de voordelen!

Vitamine D is door de jaren heen aan extra populariteit toegenomen! Het wordt dan ook niet voor niets de zon-vitamine genoemd. Dat komt doordat het door het lichaam wordt geproduceerd wanneer er zonlicht op de huid valt. Het lichaam maakt dit op natuurlijke wijze aan door directe blootstelling aan zonlicht.

Vitamine D draagt ook bij aan het normaal functioneren van ons immuunsysteem. Voldoende vitamine D binnenkrijgen draagt bij aan normale groei en een goede ontwikkeling van de tanden en botten.
Immuniteit en vitamine D gaan hand in hand! Een sterke immuniteit, dat is vandaag de dag meer dan ooit van belang om gezond te blijven!
Het immuunsysteem beschermt je namelijk tegen schadelijke factoren rondom ons, zoals virussen, bacteriën of parasieten.

Opzoek naar een Vitamine D supplement ? Bekijk dan zeker ons aanbod in onze webshop!

Vitamine D tegen depressies

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat vitamine D weleens essentieel kan zijn in het zorgen voor een goed gemoed. Het zou eraan kunnen bijdragen dat de kans op depressies kleiner wordt. Uit één van de onderzoeken kwam naar voren dat mensen die aan een depressie leden zich beter gingen voelen nadat zijn vitamine D supplementen begonnen in te nemen. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen met bepaalde aandoeningen bij een tekort aan vitamine D ook nog eens meer kans op depressies en angstaanvallen hadden.

Vitamine D als hulp bij het afvallen

Wie wil afvallen of de kans op hartziekten wil verkleinen, kan eraan denken om vitamine D supplementen aan het voedingspatroon toe te voegen.
Deze zijn gemakkelijk te verkrijgen omdat hier geen voorschrift voor nodig is. Uit onderzoeken blijkt dat dagelijks voldoende calcium en vitamine D supplementen innemen ervoor zorgt dat je meer afvalt dan wanneer je dit niet doet.
Specialisten denken dat dit komt doordat calcium en vitamine D de eetlust afremmen. Uit ander onderzoek kwam naar voren dat mensen met overgewicht dit vitamine D innamen minder kans op hartziekten hadden dan mensen met overgewicht die geen supplement namen.
Neem niet meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Let op voor een vitaminetekort

Er zijn veel redenen waarom men soms onvoldoende vitamine D binnenkrijgt via uitsluitend zonlicht.
Dat komt bijvoorbeeld door luchtvervuiling, door het gebruik van zonnebrand, door te weinig buitenactiviteit, door wonen in stadscentra met hoge gebouwen en weinig zon of door de mate van melanine in de huid. Deze factoren zijn aan het toenemen, waardoor een steeds duidelijker tekort aan vitamine D in de wereldpopulatie waarneembaar is.

Het is daarom ook goed om eens naar de symptomen van een vitamine D tekort bij volwassenen te kijken.
Vermoeidheid, pijnen en een algemeen gevoel van lichamelijk onbehagen. Hevige pijnen in de botten en spieren of slappe gevoelens die het traplopen of opstaan van een stoel lastig maken. Ook stressfracturen in de benen en heupen komen vaker voor bij mensen met een tekort. Dokters kunnen simpel een vitamine D tekort vaststellen. Daarvoor is slechts een bloedtest nodig. 

Wanneer een vitamine D tekort is vastgesteld, dan kan je dagelijks een supplement innemen.
Bovendien is ook het krijgen van zonlicht en de juiste voeding eten dan nog altijd van belang.

Vitamine D3 in combinatie met vitamine K2

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de vitamines D3 en K2 samen zorgen voor behoud van een goede gezondheid

Dat komt omdat vitamine D3 de opname van calcium in de botten verhoogt. Vitamine K2 zorgt er vervolgens voor dat deze calcium op de juiste plek aankomt Dit komt omdat vitamine K2 de opname van calcium in de botten ondersteunt.

Soms nemen we dankzij vitamine D3 genoeg calcium op, maar komt deze calcium niet op de juiste plek in ons lichaam aan. De combinatie van vitamine D3 en K2 draagt bij tot de normale opname van calcium waar het hoort: in de botten. Vitamine K2 zorgt tevens voor een normale bloedstolling en, net als vitamine D, bij aan het behoud van sterke botten. Vitamine D3 zorgt ook voor sterke spieren, een sterk gebit en het ondersteunt het immuunsysteem.

Redenen genoeg dus om te zorgen dat je voldoende vitamine D3 en K2 binnenkrijgt!

 

Bonusan supplement

Als supplement vitamine D en K zou ik zelf het volgende aanraden:

Bonusan Vitamine D3 & K2 bevat een combinatie van twee vitaminen die elkaar versterken. Ze hebben los van elkaar al veel positieve gezondheidseffecten. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vitamine D en K samen zorgen voor behoud van een goede gezondheid. Dit product bevat uitsluitend de best opneembare vormen van de vitamines, namelijk vitamine D3 en vitamine K2.

  • Het is hoog gedoseerd met 75 microgram vitamine D3 en 90 microgram vitamine K2
  • Het ondersteunt het immuunsysteem dankzij vitamine D
  • Het is opgelost in extra vierge olijfolie voor een hoge opneembaarheid

 

Hieronder enkele voorbeelden van voedingsmiddelen met vitamine D:

  • vette vis, bijvoorbeeld haring, sardines, makreel of wilde zalm

  • orgaanvlees, zoals niertjes en lever

  • eieren, meer bepaald in de eierdooiers

  • kaas (geringe hoeveelheid)

  • zuivel- en graanproducten die verrijkt zijn met vitamine D (meestal geringe hoeveelheden)

  • bepaalde paddenstoelen, die erg belangrijk zijn voor vegetariërs en veganisten

Ik wens je een goede, gezonde winter met extra vitamine D 😉

Liefs,
Daisy

Geef gerust je feedback omtrent mijn blogje met een aantal sterren of laat een leuke reactie achter😉.

Rating: 4 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.