Geniet gezond van de lente!

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 14:08

De lente is in het land!

Heb jij lentekriebels of heb je eerder last van voorjaarsmoeheid?

 

Leuk gevoel, die eerste zonnestralen in de lente! Wist je dat hierdoor je hormonen serotonine en dopamine worden aangestuurd?
Beide hormonen hebben een grote invloed op ons bioritme en zorgen voor een zalig geluksgevoel! Mensen hebben in deze fase meer nood aan menselijk contact, willen naar buiten, denken aan een nieuwe start, willen de grote schoonmaak doen, gaan opnieuw sporten!

Dit komt omdat de zon en de zonnestralen ons energie geven, extra vitamine D die ons lichaam zo nodig heeft!

 

Maar niet iedereen voelt deze lentekriebels. Heel wat mensen krijgen ook last van voorjaarsmoeheid. Ze hebben weinig energie, zijn lusteloos, hebben problemen om zich te concentreren en willen extra veel slapen! Somberheid, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen zijn ook een paar van de tekenen die wijzen op voorjaarsmoeheid.
Deze vermoeidheid is te wijten aan de winter. Onze huid maakt in de winter minder vitamine D aan doordat de zon minder schijnt.
Resultaat: minder energie, meer moeheid. Vitamine D hebben we ook nodig voor onze botopbouw en het heeft een invloed op onze spierfunctie! Het gevolg van een vitamine D tekort leidt tot een verlaging van het serotoninegehalte in onze hersenen. En je raadt het al, hierdoor krijgt men minder dat gelukzalig gevoel van dit hormoon!


Het goede nieuws is: aan deze voorjaarsmoeheid valt zeker iets te doen!

 

Ik geef je graag wat tips om die voorjaarsmoeheid aan te pakken en om over te gaan naar die lentekriebels ๐Ÿ˜‰.
Het vergt wat inzet, maar je zal je zoveel beter voelen door deze kleine veranderingen in jouw leven toe te passen! 
Heb je de moed of de fut niet om er alleen aan te beginnen, dan help ik je graag op weg!
Vraag me gerust volledig vrijblijvend meer info!

1. Boost jouw voeding met gezonde gewoontes!

Eet seizoensgroenten die nu op zijn lekkerst zijn.

Denk bv. aan sla, tuinbonen, radijsjes, andijvie, asperges, bloemkool, courgettes, ...  
Ook seizoensfruit is heel belangrijk en zorgt voor de nodige vitaminen. Denk aan blauwe bessen (boordevol antioxidanten), appels, peren, ...
De smaak is op zijn best wanneer het effectief het seizoen is van het type groenten/fruit, dus profiteer daar zeker van!

Bovendien zorgen gezonde, frisse, kleurige groenten en fruit ervoor dat je goesting krijgt om gezond te eten! 

 

2. Vermijd snelle suikers
Deze zorgen voor een disbalans van jouw suikerspiegel (jaja, ook niet-diabeten kunnen een ontregelde suikerspiegel hebben) en deze pieken en dalen zorgen voor extra vermoeidheid! Als we te vaak 'snelle suikers' eten (zoals snoep, koekjes, witte graanproducten, witte rijst, ...) dan voorzien we ons lichaam misschien wel even van energie, maar doordat je bloedsuikerspiegel te snel gaat stijgen word je hierdoor extra moe!

Kies voor producten met veel vezels en trage suikers, deze zorgen voor een mindere piek!

 

3. Neem extra vitamine D en magnesium.
Magnesium kan je halen uit voeding, maar meestal is dit niet voldoende.
Je kan magnesium extra aanvullen met supplementen. Kies steeds voor goedgekeurde supplementen van hoogwaardige kwaliteit!
Zoals dit type van magnesium van Etixx


Ook vitamine D kan je extra aanvullen via een supplement. Ook hier kies je steeds voor goedgekeurde supplementen van hoogwaardige kwaliteit! Vitamine D zorgt ook voor de opname van kalk en fosfaat uit voedsel.
Volg altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om deze supplementen te gebruiken!
Zoals dit type van vitamine D van Bonusan

 

4. Blijf bewegen!

Het vergt soms wat moeite en het is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar het is heel belangrijk om die voorjaarsmoeheid weg te werken met beweging! (Remember de hormonen die in gang schieten wanneer je beweegt, deze zorgen voor dat geluksgevoel!)

Als je hiervoor naar een sportschool gaat, dan combineer je dit met het sociale gevoel dat je bij de mensen bent (ook niet onbelangrijk in de strijd tegen voorjaarsmoeheid!).

Je zal merken dat je conditie weer verbetert en jouw humeur heeft er ook baat bij!
Je zult je sterker gaan voelen en minder snel vermoeid raken.

 

5. Neem tijd voor jezelf!

Doe jezelf een verwenmoment cadeau. Reinig jouw lichaam met een lichaams- en gezichtsscrub. Verwijder het eelt op je voeten en smeer je na het douchen in met een zachte voedende crème.

Een andere methode om van die vermoeidheid af te komen is mediteren. Zoek een plekje waar je tot rust kan komen, leg een rustig deuntje op, zorg dat je niet gestoord kan worden en bezin even.

Wat voor mij persoonlijk helpt, dat is even rustig mediteren op mijn spijkermat. Het gevoel nadien is echt gelukzalig, ontspannen en het helpt om mijn hoofd leeg te maken. Nadien voel ik me ook energieker doordat de 'spijkertjes' op bepaalde meridianen werken in het lichaam.

 

6. Geniet van kleine dingen!

Tot slot, soms zo evident maar er wordt vaak te weinig aandacht aan besteed. Het is trouwens wel héél belangrijk!

Geniet van de kleine dingen in het leven, dingen die jou gelukkig maken!
Het beginnende groen in jouw tuin, de vogels die je hoort fluiten, de glimlach van iemand, het babbeltje met jouw vrienden, collega's, buren, ...

Dus... kom uit je kot ๐Ÿ˜‰!
Ga wandelen, ga naar de sportschool, kijk naar de natuur rondom je heen en praat tegen de mensen! Het zal jou zoveel beter doen voelen!

Ik wens je een fijne, gezonde dag!
Daisy

 

Geef gerust je feedback omtrent mijn blogje met een aantal sterren of laat een leuke reactie achter๐Ÿ˜‰.

Rating: 4 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.